Nokia

Verreweg de bekendste mobiele telefoon wereldwijd is ongetwijfeld de Nokia. Al is het alleen maar om het overbekende standaard belmelodietje waaraan iedereen het toestel meteen herkent. Toen mobiele telefoons nog geen smartphones waren en iedereen ze alleen nog gebruikte om mee te bellen en te sms’en was Nokia uit Finland het meest verkochte merk. Bepaalde types waren zo populair zoals de Nokia 3310 dat vrijwel iedereen die ooit wel in zijn bezit heeft gehad. Maar de tijden veranderden en Nokia miste de boot toen de mobiele telefoon werd omgebouwd tot smartphone. Andere spelers namen de positie als marktleider over en Nokia kreeg het erg moeilijk om zich staande te houden. Toen het bedrijf alsnog besloot om smartphones te gaan produceren was het eigenlijk al te laat. Of is er toch nog hoop voor Nokia?

Nieuwe smartphones van Nokia
Het bedrijf HMD produceert feitelijk de smartphones onder de naam Nokia. In 2016 werden de eerste drie volwaardige smartphones geïntroduceerd, de Nokia 3, 5 en 6. Deze toestellen konden de competitie met toestellen in vergelijkbare prijsklassen prima aan. Maar Nokia wilde meer. Het bedrijf wil ooit zijn hoge positie op de markt van smartphones weer terug verdienen en dus werd er naarstig gewerkt aan een betere opvolger van deze eerste Nokia smartphones. Dat werd de Nokia 8, sinds 2017 op de markt en met recht een volwaardige smartphone die draait op Android. Nokia kiest ervoor om van Stock Android gebruik te maken, dat wil zeggen dat er slechts weinig aan de besturingssoftware is aangepast. Dit maakt het mogelijk om (beveiligings)updates snel uit te brengen.

Nokia terug op de markt
Met de presentatie van de eerste echte volwaardige smartphones is Nokia in ieder geval terug op de markt. Of de toppositie van eind jaren 90 van de vorige eeuw ooit weer wordt veroverd blijft afwachten, maar het bedrijf timmert in ieder geval hard aan de weg. Natuurlijk blijft er naar aanleiding van de eerste modellen nog wat te verbeteren. Testers vinden de prestaties van de camera niet geweldig, zeker bij weinig licht. Het geluid uit de speaker klinkt wat schel en de bediening van de knoppen voor volume en in/uitschakeling voelen niet prettig aan. Maar er is ook veel goed nieuws. De Nokia heeft een prima accuduur, het scherm is helder en scherp en ook bij intensief gebruik wordt de Nokia niet verontrustend warm.

Voor- en nadelen op een rijtje:

+             Accuduur is uitstekend
+             Updates voor het besturingssysteem en apps worden snel uitgevoerd
+             Er kan een 2e simkaart of een geheugenkaart worden bijgeplaatst
+             De smartphones zitten bouwkundig goed in elkaar

–              Het geluid van de speaker is onaangenaam schel
–              Foto’s maken in het donker is geen succes

 

De nieuwste smartphone is de Nokia 8 Sirocco with Android One.