BlackBerry

De BlackBerry smartphone is een beetje een vreemde eend in de bijt als het gaat om moderne mobiele telefoons. De BlackBerry, ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf in Canada, werd vooral op de markt gebracht voor zakelijke toepassingen. De telefoon draait op een eigen besturingssysteem en maakt gebruik van eigen servers voor het gebruik van internet en het versturen en ontvangen van e-mail. Dit maakt een BlackBerry kwetsbaar. Het is al eens gebeurd dat het netwerk waar de BlackBerry toestellen wereldwijd gebruik van maken plat ging, met als gevolg dat miljoenen mensen hun toestel niet meer konden gebruiken. Dit is natuurlijk niet echt goed voor de reputatie van het merk. Al met al is BlackBerry echt een smartphone voor de liefhebber. Er zijn nog steeds vele fans wereldwijd, en die bevinden zich nog steeds vooral onder de zakelijke gebruikers.

Meer aansluiting bij gangbare smartphones
Omdat BlackBerry zijn populariteit zag dalen met de opkomst van grote merken smartphones werden er diverse dingen geprobeerd om het merk in de markt te houden. De BlackBerry, die vanaf de introductie in het duurdere segment viel, introduceerde budgetmodellen om zo een nieuw publiek voor de BlackBerry te interesseren. Inmiddels draaien de nieuwe modellen “gewoon” op Android en niet meer op de eigen software. Maar desondanks heeft de BlackBerry nog steeds de specifieke kenmerken die het toestel bij velen mateloos populair maakten. De BlackBerry KeyOne is één van de meest recente modellen en met recht weer een “echte” BlackBerry, met het bekende uitschuifbare toetsenbord.

De rol van BlackBerry is nog niet uitgespeeld
Hoewel de populariteit van BlackBerry in de schaduw staat van de grote spelers op de markt, blijft het toestel een trouwe schare fans hebben. Met de KeyOne, het nieuwste ontwerp uit 2017 kunnen zij hun hart weer ophalen. Dat het toestel gezien zijn prestaties vrij prijzig is zal de echte fan niet deren. Deze BlackBerry beschikt over een mooi en degelijk ontwerp en de batterij prestaties zijn uitstekend. De helderheid en leesbaarheid van het scherm hadden wel wat beter gemogen. Maar het uitschuifbare toetsenbordje, waar de echte fans van BlackBerry zo dol op zijn, ontbreekt uiteraard niet.

Voor- en nadelen op een rijtje:

+             Een mooi en degelijk ontworpen smartphone
+             Fysiek toetsenbord voor het snel typen van mail en berichten
+             Draait op Android maar beschikt nog steeds over de typische BlackBerry toepassingen
+             De batterij houdt het lang vol

–              Het is een gezien de prestaties vrij prijzige smartphone
–              De prestaties vallen, in vergelijking met andere toestellen in dezelfde prijsklasse, tegen